Aug 30, 2010

resepi yang penah dibuat


bubur jagung sedap

Bahan-bahan ( 3-4 orang )

4 tongkol/batang jagung manis-diambil isinya
5-6 sudu besar gula (ikut manis)
1 mangkuk kecil santan pekat
1- 1 1/2 mangkuk kecil air2 helai daun pandan disimpul
1/4sudu teh garam (optional)segenggam sagu dibilas dan toskan(optional)

Cara-cara
  1. Isi jagung dibersihkan dan direbus dengan air lebih kurang 8-10 min. (jagung ni cepat masak)
  2. Kemudian masukkan gula, santan, daun pandan, garam dan sagu. Biar mendidih dan masak.
  3. bubur ni berwarna putih. bagi mereka yg suka warna bolehlah menggunakan sagu yg berwarna yg terdapat di supermarket. Nampak menarik sikit, hehe.. 
mesti cuba taw... x menyesal

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...